Ekologiczne pożywianie się to nie jedynie picie mineralnej wody i pojadanie ogromnej ilości warzyw oraz owoców, to także nie jedzenie marketowych słodyczy. Bardzo dużo z nas nie ma poczucia, iż produkty cukiernicze to przyczyna zaledwie pustawych kalorii, jakie mieszczą się w cukrze, mące pszennej i tłuszczu utwardzonym, w ten sposób słodkości nadsyłają jedynie ustrojowi maksymalne ilości energii, lecz ich superata jest gromadzona w postaci systemów komórek tłuszczowych.
Bardzo rzadko marketowe słodkości zawierają składniki odżywcze. Stąd obecnie powinniśmy ograniczać cukry przeciętne, bowiem powodują one zaledwie do rozwoju tęgości, próchnicy zębiny, a też zaburzeń szczebla glukozy we krwi, co w efekcie może doprowadzić do cukrzycy. Dla naszego zdrowia usiłujmy zmniejszać jedzenie marketowych słodyczy bądź wybierajmy te, jakie zamiast węglowodanów zwykłych zawierają stewie.
Kolejnym szkodliwym elementem dla naszego życia jest sól. W związku z tym, rady międzynarodowej stowarzyszenia zdrowia, czyli WHO omawiają, że człowiek maksimum dziennie przypuszczalnie może spożyć chlorek sodu w maksymalnej miarce, jak pięć gram czyli tyle ile znajduje się w
jednej małej chochelce od wywaru. Okazuje się chociażby, iż obywatele Polski konsumują sól w ilości kilku gram na dzień. Z tego zdarzenia następuje, iż sól jest w artykułach hipermarketowych, jako zwykły komponent, a jednocześnie sól jest dodawana do pożywienia w czasie adaptowania. Na ten oraz inne przebiegi przeróbki żywności nie mamy siły oddziaływania aczkolwiek za to posiadamy wpływ na to, jak przygotowujemy jedzenia w swym domostwie. W związku z tym, starajmy się jedzenie nie dosalać, aż do momentu gdy nie doprawimy całkowicie żywności różnymi przyprawami.
Znamy już, że nadwyżka soli jest w artykułach marketowych przerobionych, dlatego absolutnie omijaj jedzenia wędzonego, zakonserwowanego jak też wysoce przerobionego. Żeby żyć naturalnie, możesz również wymienić podsmażanie, na przypiekanie.